Pronkboon 'Boerentenen', Phaseolus coccineus
OverzichtBoerentenen of reuze limabonen worden geteeld als een stokslaboon. De peulen van de grootzadige pronksnijboon worden tot wel 4 cm groot en worden als ze geel gerijpt zijn gedroogd,en nadien gedopt. Ook als dopboon kunnen ze gegeten worden en zijn dan romig en zacht van smaak.
In België worden ze ook molbonen of priester-bonen genoemd, ze worden daar gegeten in combinatie met lamsvlees. De grote platte geelwitte bonen worden vaak apart of in salades geserveerd. Ze blijven heel tijdens het koken en hebben een romige structuur. Deze reuze limabonen zijn erg lekker met bijvoorbeeld gekruid vlees, tomaten en ui of zoals de Vlamingen doen, door de Hutsepot (met savooi en rapen). Je kunt er ook heerlijke soep van maken. In het seizoen (juli /augustus) worden dezelfde bonen ook wel versgedopt (halfdroog) aangeboden.
Weektijd Boerentenen: minimaal 12 uur.Kooktijd boerentenen: 30-60 min.
Zaaien binnen/onderglas: april-mei
Zaaien buiten: mei-juni
Oogsten: augustus-oktober
Plantafstand: 3 bonen per stok en tussen de stokken 75 cm
Zaden: 100 gram